Stoofvlees met Hertog Jan Grand Prestige

Onze keuze om bij het stoofvlees de Hertog Jan Grand Prestige te gebruiken is gebaseerd op de karaktereigenschappen van dit bier. Hertog Jan Grand Prestige is namelijk een quadrupel en heeft eigenschappen van een gerstewijn. Dit geeft de ideale smaak aan het vlees en is dus eigenlijk een super combinatie van de Boeuf Bourguignon en het Belgische stoofvlees.

Ingrediƫnten:

2 a 3 flesjes Hertog Jan Grand Prestige

2 KG Stoofvlees

9 tenen knoflook

4 blaadjes laurier

3 kruidnagels

250 gram kastanjechampignons

400 gram sperziebonen

10 kleine uitjes of sjalotjes

250 gram spekreepjes

800 gram gepelde ingeblikte tomaten

1 blokje runderbouillon

 

Extra

Bakboter

Peper & Zout

Bloem

 

Stappen

  1. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 4 bij 4 cm.
  2. Kruid het vlees naar smaak met peper en zout.
  3. Verhit de braadpan op hoog vuur voeg boter toe.
  4. Wanneer de boter begint te verkleuren, voeg het vlees in de pan.
  5. Schroei alle kanten van het vlees dicht zodat het vlees oom mooie bruine kleur krijgt voeg dit met boter en al in de stoofpan (deze hoeft nog niet aan te staan).
  6. Herhaal stap 3 tot en met 5 tot dat al het vlees zich in de stoofpan bevindt.
  7. Bak de spekreepjes, uitjes en knoflook in de braadpan en voeg deze daarna aan het stoofvlees toe.
  8. Voeg de ingeblikte gepelde tomaten toe aan het stoofvlees.
  9. Voeg het bier toe aan het stoofvlees, zorg dat al het vlees onder het bier staat.
  10. Kruimel het bouillonblokje boven de pan, voeg de laurier en kruidnagels toe.
  11. Roer alles goed door
  12. Zet op laag vuur en laat minimaal 4 uur stoven (zelf maken wij hem vaak een dag van tevoren zodat het vlees extra lekker is!)

 

Half uur voor de maaltijd:

  1. Dop de boontjes en snijd de kastanjechampignons in vieren
  2. Breng de stoofpan aan de kook en voeg de boontjes toe aan het geheel (let op dat deze niet aanbrandt!).
  3. Kook ongeveer 12 tot 16 minuten (kijk naar hoelang je normaal je boontjes kookt en vooral wat je zelf lekker vindt!)
  4. Bak de champignons met peper en zout in de braadpan tot dat deze mooi bruin zijn.
  5. Voeg toe aan de stoofpan en roer nogmaals alles goed door!
  6. Indien je de textuur van dit gerecht iets pappiger wil voeg dan op eigen gevoel wat bloem toe (of Maizena)

Probeer deze stoof pan ook eens met een goede dubbel! Ieder bruin bier is hiervoor geschikt!

Eet smakelijk!

Bier tip!

Hertog Jan Grand Prestige het diverse gouden prijzen gewonnen op gerenommeerde bierwedstrijden. Naar mate Grand Prestige langer bewaard wordt, ontwikkelt de smaak zich alleen maar verder. Het doet dan denken aan een fantastische oude portwijn! Dus onze tip bewaar jaarlijks een fles Grand Prestige en houdt over 5 jaar een perfecte GP-proeverij! Tradities zijn erom gemaakt te worden!

Delen: